CIVIL SZERVEZETEK

Kultúrcsoportok

„HEIMATSKREIS NIKLO”

Már 1962 óta működik a községben dalkör. Mivel a tagok túlnyomórészt idősek utánpótlásra volt szükség.
1992-ben a fiatal lányok kórust alkottak, melynek vezetője Hartmann Károlyné. Az évek folyamán a kórus hírnévre tett szert nem csak a megyében, de az ország más részein is.
A 2002-es országos minősítő hangversenyen kitűntetésen arany minősítést szereztek. Ebből az alkalomból megjelent első CD-jük.
Népdalaikat főleg helyben gyűjtik, de szívesen tanulnak más forrásokból is dalokat. Előadásmódjukban is követik a helyi hagyományokat.
A népdalok mellett összegyűjtötték a községben még fellelhető egyházi énekeket is. Évente német nyelvű májusi litániát és egyházzenei koncertet tartanak, így a népdalokon kívül a régi egyházi énekeket is igyekeznek megőrizni.
2006 januárjában a kórushoz férfi tagok is csatlakoztak, azóta a valamikori asszonykórus vegyes kórusként működik.
A kórusvezető Hartmann Károlyné, harmonikán kísér Hartmann András.

Elérhetőség: Székelyi Balázs
Tel.: 06-30/563-97-05
E-mail:heimatskreisniklo@gmail.com
DUNASZENTMIKLÓSI TÁNCCSOPORT


1996-ban a fiatalok kezdeményezésére alakult meg a tánccsoport. Ma 22 fiatal sajátítja el és gyakorolja a magyarországi németek tánckultúráját. A művészeti vezető és koreográfus Wenczl József.
A lányok szintén az ünnepi lányviseletet hordják, a fiúk fekete nadrágot, mellényt, fehér inget, csizmát és kalapot viselnek. Több évre visszatekintő partnerkapcsolat fűzi őket az Albstadt-ebingeni tánc- és népviseleti csoporthoz. Szívesen tanulják meg egymás táncait, ezzel is színesítve repertoárjukat.

Elérhetőség: Emmer Edina
Tel.: 30/4243914
E-mail: edina.emmer@gmail.com
DUNASZENTMIKLÓSI GYERMEK TÁNCCSOPORT


2013-ben alakult a csoport a nagyobbak utánpótlásaként. Jelenleg 15 gyerek gyakorolja a magyarországi német táncokat heti egy alkalommal.
2014-ben arany minősítést kapott a csoport Balatonberényben, 2015-ben pedig ezüst minősítést a Landesrat által szervezett Országos Gyermektánc Fesztiválon.
Viseletükben ők is a helyi hagyományokat követik, a lányok szintén az ünnepi lányviseletet hordják, a fiúk fekete nadrágot, mellényt, fehér inget viselnek.
Tánccsoport vezetői: Emmer Edina, Nemes Szilvia
Elérhetőség: Emmer Edina
Tel.: 30/4243914
E-mail: edina.emmer@gmail.com
DIE LAUSBUBEN ZENEKAR

www.lausbuben.hu